OPEN MONUMENTENDAG 2023

Programma 9 september 2023

Bezoek tijdens Open Monumentendag ons monumentale woonhuis aan de Burgwalstraat 8 in Kampen:

  • Te bezichtigen is de begane grond van de twee aaneengeschakelde panden Burgwalstraat 6 en Burgwalstraat 8. Het eerste pand is een gotisch huis uit 1530 en het tweede een Hollands renaissancepand uit 1650. Ook de kelder van het gotisch huis is te bezichtigen.
  • Op zaterdag 9 september zijn we geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Ingang aan de Burgwalstraat 8.
  • Live luitmuziek!!! Korte luitconcerten zijn om 11.00 uur, 13.30 uur en 15.30 uur. Patrick Broekema speelt renaissance luit in een 16e-eeuwse woonkamer.

De geschiedenis van Burgwalstraat 6:

In 1925 werd dit pand door Vereniging Hendrick de Keyser aangekocht als pakhuis. Bij onderzoek bleek het echter gebouwd te zijn als woonhuis, bestaande uit een half bovengronds gelegen kelder met daarboven twee woonlagen. In de oorspronkelijke toestand had de voorgevel geen ingang en maakte als achterhuis deel uit van een groter complex. In de gevel is een jaarsteentje met het bouwjaar 1530 bewaard. 
Doordat het pand in de 18de eeuw als pakhuis in gebruik werd genomen is het vrij ongeschonden bewaard gebleven. De balklagen op de eerste verdieping en zolder bestaan uit moer- en kinderbinten. Het spreidsel (dun hout) onder de vloerdelen en gedecoreerde houten consoles met een dubbel peerkraal motief geven aan dat deze verdiepingen bedoeld waren voor bewoning. Tegen de achtergevel waren ravelingen voor stookplaatsen en een spiltrap aangebracht.

De rechterbouwmuur bleek bij nader onderzoek gemeenschappelijk te zijn met het buurpand. Het grote formaat van de bakstenen geeft aan dat de bouw van deze muur ouder moet zijn dan het jaartal 1530. Uit het aanwezige metselwerk kon worden afgeleid dat de zijmuur werd dichtgemetseld toen het buurpand nr. 8 werd gebouwd. Resten, zoals een bewaard gebleven natuurstenen console, tonen aan dat deze gevel ooit een beëindiging heeft gehad van overhoeks geplaatste pinakels zoals bij het raadhuis te Hasselt.

Bron van bovenstaand filmpje is CultuurZIEN: Aan de Burgwalstraat in Kampen staat een van de mooiste monumenten van de stad. Burgwalstraat 6, volgens de gevelsteen uit 1530, is al langere tijd eigendom van Vereniging Hendrick de Keijser. Sinds onderzoek en restauratie in 1976 is meer archiefinformatie ontsloten. CultuurZIEN heeft onderzoek gedaan naar de bewoners- en bouwgeschiedenis van het pand. Dit leverde namen op van een reeks bijzondere eigenaren en de – hoogst waarschijnlijke – opdrachtgevers voor de bouw. In deze nieuwe aflevering van de serie ”Gebint” wordt ingezoomd op de eigenaar/bewoners van Burgwalstraat 6, tussen 1508 en 1778.