Een vergeten 19e eeuwse gitaarmethode

In 2014 vond ik in Anterieur Leiden – Antiekwinkel in Leiden een vergeten Engelse gitaarmethode uit 1898 getiteld “Herbert J. Ellis’ Thorough School for the Guitar”. De auteur, Herbert J. Ellis (1865-1903), was zowel een zeer gerespecteerd musicus als docent. Hij bespeelde zowel gitaar, mandoline als banjo en ontwikkelde hiervoor verschillende lesmethodes. Nu vergeten, destijds was het een populaire methode. Ook later heeft de beroemde klassieke gitarist Julian Bream (evenals zijn vader) les gehad uit dit boek (zie de documentaire “Julian Bream… My life in Music” (2003). Ik vind dat deze gitaarmethode historische waarde heeft. Omdat er op het internet geen exemplaar te vinden is, en het copyright verlopen is, heb ik het boek gedigitaliseerd. U kunt het hier downloaden:

Download Herbert J. Ellis’ Thorough School for the GuitarDownload HJ Ellis Thorough School for the Guitar.

Mijn exemplaar is door de eerste eigenaar gekocht bij Hupfeld’s filiaal in Den Haag ergens tussen 1903 en 1915. Hupfeld was destijds een Duitse pianobouwer. De winkel in Den Haag werd gerund door Willebrordus Josephus Theodorus Naessens wiens levensverhaal hier te lezen is.

Hieronder speel ik enkele eenvoudige stukken uit deze gitaarmethode op een gitaar uit dezelfde tijd (laat 19e eeuw). Als ik daar wat moeilijk bij kijk komt dat door het getuur naar de kleine noten in de partituur :-).