Karagantcheff

In 2012 ontving ik een bijzonder geschenk. Het betrof de gitaar en het muzikale archief van de Moldavische componist/gitarist Leonid Petrovich Karagantcheff.  De 7-snarige gitaar vergezelde Karagantcheff in de jaren ’30 va de vorige eeuw op zijn wereldtournee met het Bayan kozakkenkoor en balalaikaorkest. Tijdens de tournee trad hij op voor diverse vorsten in Europa, Afrika en Azië.
De gift markeerde voor mij het begin van een bijzondere reis door de geschiedenis en muzikale nalatenschap van Karagantcheff. Het verhaal boeide mij dermate dat ik niet anders kon dan een aanvang te maken met Karagantcheff’s biografie en met de restauratie van de gitaar (deze was in zeer slechte staat). Inmiddels is de gitaar, mede met behulp van crowdfunding, gerestaureerd (zie onderstaande foto van mij en de gitaar in het atelier van gitaarbouwer Dirk-Jan Schrander).

Met Karagantcheff gitaar

In de periode 2012-2016 heb ik uitgebreid onderzoek gedaan naar de levensgeschiedenis van Karagantcheff, de herkomst van zijn orkest, de wereldtournee die het orkest op een cruciaal moment in de geschiedenis maakte. Het grote schrijven is nu begonnen. In de tussentijd zijn ook de spaarzame opnames van Karagantcheff gedigitaliseerd en op het Youtube-kanaal gezet (luister bijvoorbeeld eens naar de onderstaande opname).

Karagantcheff dirigeert (en zingt in) zijn compositie Serenade to you my sweet Kosha. Opname omstreeks 1953 in Indonesië.

Cd opnames in 2019 en 2020

Inmiddels heb ik een cd opgenomen met Russische gitaarstukken gespeeld op de bijzondere gitaar van Karagantcheff. De cd wordt naar verwachting in 2022 gelanceerd.

Hier al vast een voorproefje:.

Karagantcheff’s Serenade

Een melancholische compositie die Karagantcheff oorspronkelijk voor orkest schreef (zoals hierboven te beluisteren onder de titel “Serenade to you my sweet Kosha”) maar die ik bewerkt heb voor solo gitaar.

Ural Rowan Tree

De compositie Ural Rowan Tree ( Уральская рябинушка ). Het is een Russisch volksliedje waarvan de componist onbekend is. Het gaat over een meisje die zittend onder de lijsterbes mijmert over haar liefde voor twee jongens en twijfelt voor welke ze moet kiezen.

Website Project Karagantcheff

Meer informatie over dit project en het levensverhaal van Karagantcheff is te vinden op de website www.karagantcheff.nl.